2015. április 18.

Gillian Flynn: Holtodiglan

Árulj el egy titkot! Mire gondolsz most? Mire gondolsz, amikor a családodra, a szerelmedre, a barátaidra nézel? Ki néz vissza rád a tükörből? Az vagy, aki mindig is lenni akartál, vagy a világ mást lát belőled? Ha az említett kérdések közül csak egyen is elgondolkodtál már, a Holtodiglant kár lenne kihagynod.

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: Gone Girl
Kiadó: Alexandra Kiadó
Megjelenés: 2013
Oldalak száma: 528
Nyelv: magyar
Fordító: Csonka Ágnes
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789633571170

FÜLSZÖVEG
Ásó, kapa, nagyharang - a romantikus hollywoodi filmekben valahol itt ér véget a történet. Ám mi lesz ezután? Mi történik, amikor a boldog álom szép lassan szertefoszlik, s már abban sem vagyunk biztosak, hogy valóban ismerjük azt, akinek igent mondtunk."Van abban valami nyugtalanító, ha az ember felidéz egy szívet melengető emléket, és közben fagyos hidegség tölti el."

Amy és Nick ötödik házassági évfordulója tragédiába torkollik: Amy eltűnik, és minden jel a jóképű férj, Nick bűnösségére utal. Amy naplójának részleteiből és a jelenben futó történetszálból izgalmas lélektani thriller bontakozik ki. Az olvasó döbbenten figyeli, hogy egy romantikus párkapcsolat miként alakulhat át szép lassan igazi pokollá... A kérdés csak az, ki tette valójában pokollá a másik életét?

VÉLEMÉNYEM
Adott egy házaspár, akik különös játékot űznek egymással: csúnya és kegyetlen játékot, melynek részleteit természetesen kis adagokban kapjuk készhez. Itt van ez a látszólag tökéletes pár, Elképesztő Amy és Nick Dunne, a két újságíró, akik New Yorkból vidékre kényszerültek – nem ők döntöttek így, de talán sorsszerű volt az, ami velük történt.

A könyv kulcsa az elbeszélés váltakozásában rejlik: Nick jelen idejű elbeszélését Amy korábbi naplóbejegyzéseit olvashatjuk, mely részletekbe menően meséli a pár kapcsolatát az egyetlen olívabogyótól kezdve a porcukorfelhőn át az Amy eltűnése előtti napokig. Amilyen kontrasztot alkot a két fél véleménye a másikról, úgy kerül Nick egyre mélyebbre és mélyebbre a szemünkben, hogy a végén már magunk se tudjuk eldönteni, ki volt a gyilkos. Mígnem erre is fény derül, s ez akkora pofont oszt a könyv részéről, hogy az olvasó csak ingatja a fejét, és próbál kilábalni belőle…

Rosamund Pike mint Amy Elliott Dunne a filmben.

Mivel szeretném spoilermentesen tartani az értékelést, Nickről, és a szinte naivaként feltűnő Amy-ről nem ejtenék több szót – ez talán nem is szükséges, hiszen mellékszereplőkből sincs hiány a könyvben: ott vannak mindjárt Amy szülei, akik gyakorlatilag a lányukból éltek; a két rendőrnyomozó, akik hozzánk hasonlóan értetlenül állnak a történtek előtt; s végül Margo, Nick ikertestvére, aki az egyik legerősebb kapcsolati szálat hordozza a könyvben.

Akinek legalább egy testvére van, az garantáltan érteni fogja a Margo és Nick között fennálló kapcsolatot: ők nem egyszerűen testvérek, hanem ikrek, akik már születésük előtt egymás támaszai voltak – és nem csak Margonak, nekünk is fáj, és nem értjük, miért titkolózik Nick ennyire, miért nem mond el mindent a testvérének, a legjobb barátjának, aki az igazság birtokában is kiállna mellette? Reális, erős és szeretetteljes kapcsolat az övék, mely egyszerre mégis törékenynek tűnik.

Ben Affleck mint Nick Dunne a filmben

Bevallom őszintén, egyedül az utolsó fejezettel nem voltam kibékülve – azonban már eltelt egy kis idő, mióta olvastam, és úgy érzem, így kellett véget érnie a történetnek. Remekül megírt, zseniálisan kigondolt thrillerrel van dolgunk a Holtodiglan esetében, mely mindig a legizgalmasabb ponton szakítja félbe a cselekményt, s az olvasó csak jobbra-balra kapkodja a fejét: próbál boldogulni a titkok, hazugságok és gondolatok szövevényes hálójában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése