2015. augusztus 29.

Marie Lu: Prodigy – Született tehetség (Legenda 2.)

A Legenda elolvasása után két nappal már rá is vetettem magam a Született tehetségre, amolyan „ha már lúd, legyen kövér” alapon. Az első kötet sokszor klisésre sikerült cselekményvonala után igazi üdülés volt a folytatás – mintha az írónő csettintésre jött volna rá az egyedi disztópia titkára. Hatalmas meglepetés volt!

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: Prodigy
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2013
Oldalak száma: 358
Nyelv: magyar
Fordító: AncsaT
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789633730584

FÜLSZÖVEG
Miután sikerül megszökniük a Köztársaság hadseregének Los Angeles-i erődítményéből, June és Day megérkezik Vegasba, és ekkor megtörténik, amire senki sem számított: az Első Polgár meghal, és a fia, Anden veszi át a helyét. Miközben a Köztársaság egyre közelebb sodródik a káoszhoz, hőseink csatlakoznak a lázadó Patriótákhoz, akik segítenének Daynek megmenteni az öccsét, és átjuttatnák őket a Kolóniákba. Cserébe egyetlen dolgot kérnek: June és Day ölje meg az új Elsőt.

Esélyt kapnak rá, hogy megváltoztassák a nemzet sorsát, hogy hangot adjanak a túl rég óta hallgatásra kényszerített nép óhajának. Ám June hamarosan rájön, hogy az új Első Polgár egyáltalán nem olyan, mint az apja volt. Így hát döntenie kell. Mert mi van, ha Anden valami újnak a kezdete? Mi van, ha a forradalom többről szól, mint veszteségről és bosszúról, haragról és vérről? Mi van, ha a Patrióták tévednek?

VÉLEMÉNYEM
Kétség sem férhet hozzá, hogy nagyon jó döntés volt megvárni az összes rész megjelenését, mielőtt belevágtam volna a sorozatba. Az csak hab a tortán, hogy az első mellé könyvtárból a másik kettőt is bezsebeltem. Figyelem: nem árt, ha egy folytatás regény olvasásánál kéznél van a következő kötet! Ellenkező esetben kárt tehetünk magunkban vagy a környezetünkben.

No de a viccet félretéve: nagy potenciált sejtettem ebben a sorozatban, minden csak azon múlt, hogy az írónő milyen irányba viszi a cselekményt, és mennyire akarja meglovagolni Az éhezők viadalával létrejött működőképes sztorit. Ezen a ponton mindenkit megnyugtatok: sikerült elszakadnunk a jól bevált sémáktól, az új vizekre evezés pedig üdítő élménnyé formálódott!

Különböző nyelvű kiadványok. (Forrás)

A Prodigy természetesen ott folytatódik, ahol az első kötet abbamaradt: Day és June el akarnak jutni Vegasba, hogy a Patriótáknál segítségre és szövetségre leljenek. Az említett szervezetet első perctől fogva egyfajta titokzatosság lengi körül, személy szerint egyáltalán nem tudtam eldönteni, hogy nyugodtan megbízhatunk-e bennük, vagy sem. Ráadásul végre több információt kaptunk a Kolóniákról! El sem hiszem, hogy ez az ötletdús világ végre az egykori USA keleti felével is kibővült, bár az itteni állapotokra sokan számíthattunk az utalások alapján. (Felettébb kíváncsi lettem, hogyan alakul majd a Köztársaság és a Kolóniák közti ellentét a harmadik részben.)

Különböző nyelvű kiadások. (Forrás)

Az elbeszélés formája nem változott, Day és June váltott szemszögéből éljük át az eseményeket. Ez most is korrektül működött, egyszer sem zavarodtam bele a váltásba, ráadásul June-t sokkal jobban megkedveltem, mint az előző részben. Újra feltűnik a színen Tess, Kaede és Anden is – hiszen utóbbi megölése főszereplő párosunk feladata –, és mindhármukat sikerül közelebbről is megismernünk. Tess szerepe ebben a kötetben elhanyagolható volt, leginkább a féltékeny kislány szerepében fürdött, míg a vagány Kaede jóval előrébb lépett a ranglistámon. Anden-t korábban is kedveltem, így folyamatosan azért szurkoltam, hogy még véletlenül se jöjjön össze az ellene tervezett merénylet. (Létezik, aki azért szurkolt, hogy összejöjjön? Valaki? Ugye, hogy ugye.)

June és Metias Iparis az írónő, Marie Lu rajzán. (Forrás)

Azt kell, hogy mondjam, a kötet esetében megtörtént az, ami ritkán fordul elő: a tanítvány túlszárnyalta mesterét, vagyis sokkal jobbra sikeredett a második rész az elsőnél! Nem csak izgalmasabb és pörgősebb, de olyan meglepetéseket is tartogat, amiket álmunkban sem gondoltunk volna. (Rögtön az elején akkora bal horoggal indítottunk... azóta sem tértem magamhoz.) A regény végén több szempontból is darabokra hullt a szívem, és nem tudom, Marie Lu mivel fogja összeragasztani a következő kötetben.

Különösen azoknak ajánlom ezt a regényt, akik az első résszel hadilábon álltak, de azért még kíváncsiak, bár ha már végleg eltemetted magadban a sorozatot, akkor is érdemes elolvasnod a Prodigy-t – nagyon meg fogsz lepődni! Akiknek már az első rész is tetszett, azok imádni fogják a másodikat, és velem együtt igyekeznek minél hamarabb rávetni magukat a befejező kötetre. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése