2015. április 1.

Ismerd meg az Outlander szereplőit!

Egyik legkedvesebb sorozatunk, az Outlander épp szombaton tér vissza egy hosszú szünetről, hogy végre megtudjuk, mit tartogat a folytatás Claire és Jamie számára. Következzen most egy színészi arcképcsarnok, melyben a sorozat három főszereplőjét ismerhetjük meg közelről. Kíváncsi vagy, hol láttad korábban ezeket az arcokat? Meg fogsz lepődni! :)

CAITRIONA BALFE
Szerepe az Outlanderben: Claire Beauchamp
Születési idő: 1979. október 04.
Születési hely: Monaghan, Írország
Magasság: 177 cm

Caitriona Balfe 1979. október 4-én született Monaghanben, Írországban. Tizenkilenc évesen kezdett modellkedni, mikor egy ügynök felfigyelt rá, miközben jótékonysági pénzt gyűjtött egy helyi bevásárlóközpontban. A kifutó mellett olyan híres márkák kampányaiban szerepelt, mint a Dolce & Gabbana, a Gucci, a DKNY, a Burberry, a Louis Vuitton, a H&M, a Valentino, a Cacharel, a Givenchy, a Hugo Boss, az Armani, a Calvin Klein és a Chanel. A 2000-es évek elején szezononként átlagosan 26 divatbemutatón vett részt. Szerepelt a Vogue és az Elle magazin címlapján is.


Amikor nem modellkedett, a Dublin Institute of Technology padjait koptatta, ahol drámát tanult, abban reménykedve, hogy egy nap színésznő lehet. Álmát 2010 óta igyekszik valóra váltani, azóta olyan filmekben láthattuk, mint a Super 8, a Szemfényvesztők, vagy a Szupercella Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger főszereplésével.

Válogatás Caitriona Balfe modellmunkáiból. (Forrás)

2013. szeptember 11-én a Starz hivatalosan is megerősítette, hogy Caitriona kapta meg Claire Randall szerepét a Diana Gabaldon regényeiből készülő Outlander sorozatban. Karaktere egy 20. században élő ápolónő, aki időben visszakerül a 18. századi skót felvidékre. A sorozatban főszerepet játszik Sam Heughan mellett, aki Jamie Fraser-t, egy fiatal skót harcost alakítja. Az első 8 epizódot 2014. augusztus 8-tól vetítette a csatorna, míg az évad második 8 epizódját 2015. április 4-től tűzik képernyőre.


SAM HEUGHAN
Szerepe az Outlanderben: Jamie Fraser
Születési idő: 1980. április 30.
Születési hely: New Galloway, Egyesült Királyság
Magasság: 191 cm

Sam Heughan 1980. április 30-án született New Galloway-ben, Dumfriesshire-ben, Skóciában. A Royal Scottish Academy of Music and Drama-n végzett színészként Glasgowban. 2002-ben Laurence Olivier Theatre Awardra jelölték Legígéretesebb újonc kategóriában, a Royal Court Theatre Upstairs-ben bemutatott Outlying Islands című darabban nyújtott alakításáért.

2009-ben szerepet kapott a BBC Doctors című sorozatában, melyben Scott Nielsont, Cherry Malone nővér barátját játszotta, aki titokban drogdíler is volt. 2010-ben több reklámban is a Tennent's Lager alkotóját, Hugh Tennent-et formálta meg. A reklámok egy sor kategóriában díjat nyertek a Scottish Advertising Awards-on: Televíziós kampány, Több mint fél perces TV reklám, Mozis kampány vagy reklám, Weboldal, Online hirdetés vagy kampány, Művészeti rendezés és Integrált kampány.

2011-ben Ashton herceget alakította a Karácsony a kastélyban című filmben, melyben Katie McGrath volt a partnere. 2011-ben és 2012-ben Batman megformálója volt a Batman Live-ban. Ebben az időben kapott szárnyra a hír, hogy egy valódi állampolgár letartóztatásában is segédkezett.

Katie McGrath és Sam Heughan a Karácsony a kastélyban (2011) című filmben.

2013-ban megkapta Jamie Fraser szerepét a Starz által készített Outlander című sorozatban. Ő volt az első hivatalosan bejelentett stábtag, és a sorozat alapjául szolgáló könyv írónője, Diana Gabaldon az egekig magasztalta: "Te. Jó. Ég. Ez az ember a csontjában is skót, és Jamie Fraser a szívében. Látni Sam Heughant nem csak színészkedni, de Jamie-nek lenni; nagyon hálásnak érzem magam a produkciós csapatnak azért az aprólékos figyelméért, amit a történet és a karakterek lelke felé tanúsítanak." A sorozat első évadát 2014 augusztusában kezdték vetíteni, és már az első rész után megerősítették, hogy második évadot is készítenek, mely 2015 augusztusában kerülhet képernyőre.



TOBIAS MENZIES
Szerepe az Outlanderben: Frank Randall / Black Jack Randall
Születési idő: 1974. március 07.
Születési hely: London, Egyesült Királyság
Magasság: 185 cm

Tobias Menzies 1974. március 7-én született Londonban, az Egyesült Királyságban. Surrey-ben, a Farnham közelében található liberális Frensham Heights Iskolába járt, ugyanakkor, mikor Hattie Morahan és Jim Sturgess is ott tanultak. Tanulmányait a Stratford-upon-Avonben található kollégium egy éves drámatagozatán folytatta 1993 és 1994 között. 1998-ban a Royal Academy of Dramatic Arton diplomázott, és a Steiner rendszer szerint képezték, mely magába foglalja a mozgást, éneklést és zenei képzést is.

Tobias a Spontaneity Shoppal dolgozott, egy brit improvizációs szórakoztató társulattal. TV-s és filmes karrierjét a brit televízió legnépszerűbb sorozataiban kezdte, olyan alkotásokban láthattuk, mint a Foyle háborúja, a Kisvárosi gyilkosságok vagy a Casualty. Feltűnt a Jon Jones által rendezett A Very Social Secretary-ben, ami a UK Channel 4 spin-off sorozata.

A nemzetközi közönség leginkább Marcus Junius Brutus, Julius Caesar barátja és későbbi ellensége szerepéből ismeri a díjnyertes, ám rövid életű HBO/BBC epikus sorozatából, a Rómából, mely 2005-től 2007-ig futott.

2006-ban a James Bond franchise legújabb darabjában, a Casion Royale-ban M szárnysegédjét, Villierst alakította. Széles körben szerepelt színpadon is, többek közt Irwint, a fiatal tanárt alakította Alan Bennett The History Boys című darabjában (melyet Nicholas Hytner rendezett a Royal National Theatreben), valamint Michael Blakemore west endi rendezésében, a Three Sisters című darabban is feltűnt. Utóbbiban nyújtott alakításáért Ian Charleson Díjra jelölték. 

The History Boyban nyújtott alakításáról így vélekedett egy kritikus: "Tobias Menzies is figyelemreméltó teljesítményt nyújt a korrepetáló-tanár történész szerepében, aki szerint a tudományos siker csupán a trükköktől és a csalástól függ. Menzies azonban egy meglepően vonzó sebezhetőségi rést fedezett fel a karakterben, amit első alkalommal még hiányoltam." - Charles Spencer, The Telegraph

Tobias Menzies a Róma című sorozatban (Forrás)
Tobias alakította a címszereplőt a Rupert Goold által rendezett Hamletben, a northamptoni Royal Theatre-ben, amiért szintén elismerő kritikai fogadtatásban részesült: "Shakespeare egyik legnagyobb találmánya volt, hogy dramatizálja az emberek gondolkodási folyamatait: az elme artikulációját, miközben az értelmet és az identitást keresi. Ez az a pont, ahol Menzies teljesítménye a legizgalmasabb. Megmutatja, hogyan törekszik a nyelv az önkifejezésre, és az igazság elhallgatására. Ki vagyok én? Mit gondolok, és mit érzek? Ahogy Menzies a "Lenni vagy nem lenni..." szavakat kimondja, azok égetnek az intelligenciától. Ő az egyik legszebb és legizgalmasabb Hamlet, akit valaha láttam. Figyeljük az arcát: érettnek tűnik, lágynak, figyelmesebbnek és kifejezőbbnek, és a halála olyan teljessé válik, mint egy igazi kudarc." - John Peter, The Sunday Times

2007 áprilisában az Jane Austen könyve, a Tartózkodó érzelem ITV által készített adaptációjában láthattuk William Elliot szerepében, valamint Peter Trifimovot alakította Csehov Cseresznyéskertjében, Joanna Lumley oldalán (a sheffieldi Crucible Theatreben). A The Yorkshire Post szerint "Az egyik, aki a legfényesebben ragyog, az Tobias Menzies az idealista örökdiák, Trofimov szerepében. Az előadása lélegzetelállító."

2007. október 15-én debütált a Channel 4 The Relief of Belsen című filmje, melyben Derrick Singtont alakította, majd leforgatta a Forget Me Not című filmet, egy Quicksilver Films produkciót, melyben Genevieve O'Reilly volt a partnere.

2009 decemberétől ő alakította a belügyminisztert a hosszú-életű Titkos szolgálat - MI-5 című sorozatban. 2012-ben Simon Weir szerepében láthattuk a The Thick of It című politikai szatíra-sorozatban. 2013-ban megkapta Frank Randall szerepét Diana Gabaldon Outlander című regényének sorozatos feldolgozásában. Az első évad első felér 2014 augusztusától vetítették le, míg második részét 2015 áprilisában tűzik műsorra. Már bejelentették, hogy második évad is készül, melyet 2015 augusztusától vetíthetnek majd.

Saját fordítás! Az életrajzok közzétéve a Starity.hu oldalon:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése