2020. április 12.

Erin Morgenstern: Csillagtalan ​Tenger

„Egyszer, valamikor régen, az Idő beleszeretett a Sorsba.”

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: The Starless Sea
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2020. március 17.
Oldalak száma: 544
Nyelv: magyar
Fordító: Bosnyák Edit
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634197423

FÜLSZÖVEG
Zachary Ezra Rawlins egy nap rejtélyes könyvet talál az egyetemi könyvtárban. A szerelmes rabokról, kulcsgyűjtőkről és névtelen őrzőkről szóló történetek olvasása során ugyanis felfedez valami furcsát: a lapok egyszer csak a saját gyermekkorát kezdik el leírni hihetetlen pontossággal. Miközben értetlenül áll a megmagyarázhatatlan jelenség előtt, és kétségbeesetten igyekszik rájönni, hogyan örökítették meg az élete történetét, Zachary rábukkan néhány nyomra – egy méhre, egy kulcsra és egy kardra –, amelyek elvezetik egy titkos New York-i klub álarcosbáljába. Nem sokkal később pedig egy régi könyvtárban találja magát, amely mélyen a föld alatt rejtőzik, és igazi csodákat rejt.

Ezen a helyen elveszett városok vannak, és szeretők lakják, akik az idő határait átlépve az ajtórések alatt csúsztatják be egymásnak a leveleiket, miközben a halottak elfeledett történeteket suttognak. Zachary megismeri az őrzőket, akik nagy áldozatot hoztak azért, hogy megvédjék ezt a világot, akik feláldozták a szemük világát és a nyelvüket, hogy megóvják az archívumot. És találkozik azokkal is, akik el akarják pusztítani. Összefog Mirabellel, a hely elszánt, rózsaszín hajú védelmezőjével, és Doriannel, a jóképű, mezítlábas férfival, majd bejárja a kanyargós alagutakat, a félhomályos lépcsőket, a zsúfolt báltermeket és a varázslatos világ édes ízű tengerpartjait, közben pedig ráébred, hogy mit is kell tennie. Nemcsak abban a rejtélyes könyvben, hanem a saját életében is.

VÉLEMÉNYEM
Amikor sok évvel ezelőtt elolvastam az Éjszakai cirkuszt, a történetet úgy ittam magamba, mint a legédesebb nektárt a Földön, és máig az egyik legmeghatározóbb olvasási élményemként tartom számon. Akkor szomorúan tapasztaltam, hogy Erin Morgenstern csak egy könyvet írt, így amikor ez a helyzet végre megváltozott, s megajándékozta a világot a Csillagtalan Tengerrel, nem volt kérdés, hogy el akarom-e olvasni. Elő is rendeltem, s bár kissé késve érkezett, időmből kitelve neki is láttam, és már a kezdetektől éreztem, hogy valószínűleg ez a regény is mély nyomot hagy majd bennem. Túl lehet-e szárnyalni az Éjszakai cirkuszt? A válaszom egyértelmű igen. De ne szaladjunk ennyire előre.

Miről is szól a Csillagtalan Tenger? A csillagtalan tenger ezernyi történetet rejt magában, tehát mondhatni: mindenről. Egy föld alatti univerzumot érdemes elképzelnünk, amely telis-tele van csodákkal, különleges szobákkal, ezernyi titkos rejtekhellyel, amelyek mind-mind történeteket rejtenek, a maguk egyedi módján. Erre a helyre mágikus ajtókon keresztül lehet eljutni, s ha az ember épp szembetalálja magát egy ilyen ajtóval, akkor érdemes habozás nélkül belépnie az ismeretlenbe.

Hold. Csillagok. Idő. Sors. Csillagtalan Tenger tarot kártyák. (Forrás)

Amikor főhősünk, Zachary Ezra Rawlins gyermekként talál egy ilyen ajtót, még nem elég bátor ahhoz, hogy kinyissa – amikor azonban végzős egyetemistaként egy születése előtt íródott könyvben viszontlátja eme róla szóló fejezetet egy könyvtárból kikölcsönzött könyvben, azonnal nyomozásba kezd. Arra viszont ő sem számít, hogy a sorsnak egészen különös tervei vannak vele, és hogy ezzel a nyomozással olyan kaland veszi kezdetét, amely örökre megváltoztatja majd az életét. Mert a méhek, kulcsok, kardok, koronák, madártollak és szívek útvesztőjében az embernek bizony minden bátorságára és kíváncsiságára szüksége lesz, és néha egy kis leleményesség sem árt, hogy összeillesszük egy soha el nem fogyó kirakós darabkáit.

Zacharynek természetesen nem egyedül kell megoldania minden rejtélyt: egy magát Doriannak nevező fiatalember, valamint egy vidám és rejtélyes, rózsaszínű hajú hölgy, Mirabel is segítségére lesznek. Megeshet, hogy sokkal nagyobb tétekkel játszik, mint a véletlen egybeesések feltárása, és nem csupán ezer éve papírra vetett történetek megismeréséről van szó. Hiszen a történetek mind egymásba fonódnak, olykor-olykor kisebb mellékszálakra szakadnak, eltévedhetnek, de végső soron meg kell állapodniuk egy végpontban. S bár a csillagtalan tenger partján álló Kikötőnek éppen élettel kellene megtelnie, vannak, akik azért küzdenek, hogy mások ne találják meg ezt a rejtett szentélyt.

Méh. Madártoll. Korona. Egér. Csillagtalan Tenger tarot kártyák. (Forrás)

Nehéz lenne mindent megmagyarázni, hiszen rengeteg érzés kavarog most bennem, de egyet biztosan tudok: ezt a könyvet minél több emberrel szeretném megismertetni. Ez a könyv egy szerelmes óda a történetek, a könyvek, a könyvtárak és az olvasók részére – egy ízletes, mézes csemege, amely magába szippant és nem ereszt. Tipikusan olyan könyv, amelyet befejezve csak arra tudsz gondolni, hogy legszívesebben ezer új történetet olvasnál el, méghozzá most rögtön. Olyannyira gyönyörűen áll össze, mint egy hatalmas mozaikkép, amelynek a darabkáit egyenként is megismerhetjük, és a végén minden értelmet nyer, minden összefüggésbe kerül, és mi végigkövethettük ezt a csodálatos mesét. Ez esetben csak annyit tudok tanácsolni: hagyd, hogy elvarázsoljon! Nem fogod megbánni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése