2019. október 1.

Ruby Saw: Gázt neki, Chiara!

„A szerelem nem válogat, de olykor lehetne egy kicsit körültekintőbb!”

INFORMÁCIÓK
Kiadó: MyBook
Megjelenés: 2019. június 6.
Oldalak száma: 268
Nyelv: magyar
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9786150051505
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
Az ​autóversenyzés nem nőknek való, mondják.
Chiara De Felice álmát azonban ez a kijelentés nem tudja szétzúzni. A fiatal olasz lány gyerekkora óta az autók és a sebesség megszállottja.
Egy utcai gyorsulási versenyen az egykori Forma-1-es pilóta, Alessio Marino felfigyel a szélvész lányra, és lehetőséget ajánl neki, hogy megmutathassa, van helye egy nőnek az autóversenyzés királykategóriájában.
Chiara nehezen illeszkedik be, és sok sérelem éri a háta mögött. Leginkább az egyik rivális csapat pilótájától, a belga Warre Janssens-től kap hideget-meleget a pályán és azon kívül. A rivalizálásuk megmérgezi az egész száguldó cirkusz légkörét.
Azt gondolná az ember, hogy ebben a sportágban nincsen helye a szerelemnek, főleg, ha az a bizonyos kedves férfi a rivális csapat versenyzője.
Miro Koskinen, a finn szuperpilóta addig a pillanatig csak a versenyzésnek él, amíg meg nem látja Chiarát. A lány tökéletes ellentéte a higgadt skandinávnak, ám mégis lángra lobban iránta.
Warre eközben csak arra tud gondolni hogyan nyerhetné meg a 2005-ös idényt, és az önzőségével, egójával félresöpör mindenkit, aki az útjába áll, ezért pedig bármire képes. Még Chiara húgát, Allegrát is behálózza.
Mi sül ki egy érzelmileg túlfűtött harcból, amiben a feleknek már fogalmuk sincs hányadán állnak az emberséggel? Chiara vajon helyt áll, és bebizonyítja, hogy van helyük nőknek a Forma-1-ben?
Tizenhat futam. Három esélyes. Egyetlen világbajnok.

VÉLEMÉNYEM
Bár nem szoktam hangoztatni, de azért sokan tudják: imádok vezetni. Részemről ez sosem volt gyerekkori álom, hiszen lassan két éve van jogosítványom, mégis imádok "száguldozni", mert jó érzés, amikor teljes uralmat gyakorolsz egy jármű felett, ami egyébként éppen 130-cal száguld a sztrádán. Sokszor azonban megbámulnak, vagy előítéletesek velem, azért, mert nő vagyok. Mert sajnos a 21. században még mindig szembe kell néznünk az ilyesfajta előítéletekkel. Hogy ezeknek milyen alapja van, bevallom, máig nem értem. Azt viszont tudom, hogy egy sikeres női autóversenyzőről olvasni hihetetlenül jó érzés volt. :)

Ruby Saw negyedik regénye, a Gázt neki, Chiara! 2005-ben játszódik, a Forma-1 világába kalauzol bennünket. Ezért egyébként különösen hálás vagyok neki, mert bár sok ismerősöm rajong ezért a motorok hajtotta sportért, nekem sosem sikerült azonosulnom vele, megértenem a lényegét. (Mostanáig.) Nem úgy, mint főszereplőnknek, Chiarának, aki gyerekkora óta az autók és a vezetés szerelmese, és éppen ennek köszönheti végül a lehetőséget, hogy bejusson az egyik legnépszerűbb autósport mezőnyébe. Egy kis utcai versenyzésnek hála ugyanis Chiara vagány női Forma-1-es versenyző lesz, s ezzel örökre beírja nevét a történelemkönyvekbe.

Általam készített montázs a könyvhöz


Ahogyan az írónőtől megszokhattuk, a történet azért korántsem ilyen egyszerű: a Forma-1-ben versenyez ugyanis egy igazi finn úriember, Miro, aki érthető módon különösen jól szimpatizál a fiatal hölggyel. S egy kis extra romantikáét azért sem kell a szomszédba mennünk, mert Chiarának van egy szerintem nagyon cuki, álmodozó húga, Allegra, aki valamiért nagyon vonzónak találja a belga versenyzőt, Warrét, akit leginkább a filmek tipikus rosszfiújaként írnék le nektek. (Tudjátok, akit egyszerre imádunk és utálunk.)

Mint láthatjátok, nem olyan egyszerű a képlet, főleg hogy mindannyiuk szemszögéből követhetjük az eseményeket, de szerencsére most is átfedések nélkül, így nem zavaró a folyam, tökéletesen követhető a cselekmény. Sokat segít azonban abban, hogy mindenkinek megismerhessük az érzéseit, gondolatait, motivációját, hátterét. A Forma-1 világa pedig tökéletes lehetőség arra, hogy eme belső utazások mellett a világot is bejárjuk, így garantáltan nem fogunk unatkozni.

Az az igazság, hogy a munkám mellett olvasási válságba kerültem, de Chiara történetét mégis sikerült az "új tempómhoz" mérten hamar kivégeznem. Mindez pedig nem is csoda, ez a könyv ugyanis olyan, mint a Nutella – eteti, vagyis ez esetben olvastatja magát, aztán egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy elértük az üveg alját, s az utószó elolvasásával elégedetten tehetjük le a könyvet. Kivéve, hogy az nem ürül ki, és még mást is feltölthet élményvilágával a hozzánk hasonló módon. Az írónőtől megszokott humor és érzelmi világ pedig tökéletes megkoronázása ennek a kompozíciónak.

Általam készített montázs a könyvhöz

Éppen ezért, és persze még a fentebb leírtak miatt, bátran ajánlom ezt a regényt mindenkinek, akit érdekel az autóversenyzés világa, bírja a vagány női karaktereket, és szívesen bejárná a világot egy jóképű finn, vagy éppen egy belga nőcsábász oldalán. Ha ezt a könyvet olvasod, még válogathatsz is. ;) Külön köszönöm Chiara útját – nagyon tetszettek az általa hozott döntések, úgy érzem, egy ilyen helyzetben én is hasonlóan cselekednék. A hozzá és húgához hasonló nőktől lesz szebb hely a világ. :)

KÖSZÖNÖM A KÖNYVET AZ ÍRÓNŐNEK!

A montázshoz használt képek forrása: Miro Koskinen; Olasz nagydíj; Női autóversenyző; Chiara De Felice; Warre Janssens; Forma-1 Ferrari; Ferrari sebességmérő; Allegra De Felice.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése