2014. január 1.

Erin Morgenstern: Éjszakai Cirkusz

„Nincs itt egyetlen ember sem, akinek legalább valami halvány sejtelme volna arról, hogy mi minden lehetséges ebben a világban, és ami még rosszabb, nincs senki, aki odafigyelne rád, ha megpróbálod felvilágosítani róla. Azt akarják hinni, hogy a mágia semmi egyéb, csak ügyes csalás, mert ha elhinnék, hogy mindez igaz is lehet, éjszaka nem tudnának aludni a félelemtől: megrémítené őket a tulajdon létezésük."

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: The Night Circus
Kiadó: Libri Könyvkiadó Kft.
Megjelenés: 2012
Oldalak száma: 406
Nyelv: magyar
Fordító: Rakovszky Zsuzsa
Kötéstípus: keménytáblás, védőborítóval
ISBN: 9789633100882

FÜLSZÖVEG
A cirkusz váratlanul érkezik. Jövetelét nem jelzi semmi. Egyszerűen csak ott van, holott tegnap még nyoma sem volt. Ez a világ egyszerre ragyogó és sötét. Nem akarsz majd kilépni belőle.

Az éjszakai cirkusz fekete-fehér sátraiban páratlan élmény vár rád: az öt érzék ünnepe! A varázslat és a füst mögött azonban ádáz küzdelem folyik: a két fiatal mágust, Celiát és Marcót kisgyermek koruktól fogva azért tanították, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másikon. Sokáig nem is sejtik, hogy mestereik egy olyan játszmába kényszerítették őket, aminek a végén csak egyikük maradhat életben. Ám Celia véletlenül rájön erre, s feladva a versenyt, közösen lenyűgöző varázslatba kezdenek. Erejüket onnantól fogva csak arra használják, hogy örömet szerezzenek vele a másiknak, és az új játék közben gyanútlanul egymásba szeretnek. Mély és varázslatos érzéseiktől hunyorogni kezdenek a lámpák, és a helyiséget elönti a meleg. Mestereik azonban megelégelik, hogy kicsúszott kezükből az irányítás, és közbelépnek. Celiáék rádöbbennek, hogy nem kerülhetik el a játszma végkifejletét. Csak egyetlen kiutat látnak, de ahhoz minden tehetségüket latba kell vetniük...

VÉLEMÉNYEM
Hogyan ismertem meg a könyvet? Nos, jelen esetben mondhatni saját magamnak fedeztem fel. Tavaly ugyanis a megjelenésekor bekerült valamelyik magazin (talán a JOY) könyvajánlójához, amit amúgy is mindig elolvasok, viszont akkor szemet szúrt egy gyönyörű, fekete-fehér (és kicsit piros) borító. Miután elolvastam a fülszöveget, már tudtam, hogy nekem ez kell. Azóta pedig folyamatosan kacérkodtam a gondolattal, hogy megveszem. Csak hát, eredeti áron négyezer forint, amennyit én nem igazán adok ki egy könyvre. Hozzáteszem, nem is veszek nagyon eredeti áron könyvet, általában várok vagy a kiadónál veszem meg olcsóbban. Szóval mindig, mikor szembetalálkoztam vele - általában a Tesco polcain -, szépen megnézegettem, megforgattam, hátha akciósabb, de semmi. Egészen novemberig, amikor a Libri végre tartott egy nagy akciót, aminek keretein belül leakciózták az Éjszakai Cirkuszt is, hiszen ők adták ki. Így kétezer forintért nem volt kérdés, hogy megveszem-e. Ezután pedig szinte ahogy hozzájutottam (azt hiszem, hogy azért a vizsgákat még megvártam) neki is álltam elolvasni. És nem bántam meg.

Celia Bowen (Forrás)
Fantasztikus. Egyszerűen fantasztikus. Mikor elkezded olvasni, eleinte egy kicsit unalmas, de csak az első néhány oldal. Mert ott Celia és Marco még kisgyerekek és a cirkusz is csak alakulóban van. Azonban egyszer csak, nem tudom pontosan, hogy hol, de eljön az a pont, ahol letehetetlenné válik. Velem is ez történt. Alig vártam, hogy kiderüljön még több információ. Döbbenetes, mennyire összetett az egész történet, és hogy a karakterek (nemcsak a főszereplők, hanem egyszerűen mindenki) milyen kidolgozottak. Az egész elképzelés, maga az ötlet magával ragadó, valamint olyan világ, amiből az ember nem akar kilépni. A cirkusz hű maradt nevéhez, ami nem más, mint a Cirque des Rêves, vagyis az Álmok Cirkusza. Ez a könyv olyan volt, mint egy álom, aminek az ember nem szeretné, ha véget érne.

Érdekes még, hogy a kedvenc szereplőm nem egy mellékszereplő lett, pedig általában közülük választok magamnak valakit. Ezúttal Bowen kisasszony, azaz Celia lett a kedvencem. Közel állt hozzám a személyisége, nagyon tetszett a viselkedése, a cselekedetei, valamint az, hogy mindent megtett a cirkuszért. Marcót szintén szerettem, nagyon jó főszereplő. És még itt van Isobel is, akit bár kicsit sajnáltam, mégis nagyon kedveltem. Pixi és Dixi két nagyon jól kitalált karakter, tetszett, hogy a születésük meghatározta a képességüket. Azt hiszem, kicsit magam is rêveur lettem. Hogy ez mit jelent, nem árulom el, aki elolvassa, majd megtudja. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése