2018. december 30.

Csillag Lea: Cukorvilág

„Huszonkét  éves  voltam,  mikor  megkaptam  életem első  tisztességtelen  ajánlatát.”

INFORMÁCIÓK
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2018. november 19.
Oldalak száma: 336
Nyelv: magyar
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789632938240
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
Kik voltak a kurtizánok, az ágyasok és a szeretők? Vajon a történelem tényleg ismétli önmagát, és mindig volt olyan szexuális vagy szerelmi kapcsolat, ahol a pénz meghatározó szerepet játszott? Vagy nem is mindig a pénz? Esetleg érdekek, vagy csupán az a tény, hogy a későbbiekben megfelelő helyre pozicionálhassuk magunkat?
Csillag Lea Cukorvilág című könyve elkalauzol bennünket a török háremekbe, XIV. Lajos idejébe, bemutatja, ki volt a legutolsó magyar kurtizán. A regény történelmi áttekintésen túl bevezet bennünket az igazi sugar kapcsolatok rejtelmeibe. De valójában kit nevezünk sugar daddynek és sugar babynek? Milyen egy valódi sugar kapcsolat? Prostitúció? Valódi szerelem egzisztenciáért cserébe? Fiatalok kihasználása, vagy csupán egy szerződés, ami egy gazdag támogató és egy karrierje elején álló fiatal között jöhet létre? A szerző izgalmas történeteken keresztül mutatja be a sokak által botrányosnak vélt sugar világot.

VÉLEMÉNYEM
Még emlékszem arra, amikor megkaptam az első hirdető e-mailt a Puncs.hu oldalától. Mondanom sem kell, eléggé meglepődtem, majd jókat derültem azon, hogy ez az oldal éppen engem akarna behálózni magának, sőt, üzenetben az összes barátnőm megkapta a képernyőfotót, egy "nézd már, ezt a hirdetést kaptam :D" megjegyzéssel. Persze rá is repültem az oldalra, azonnal informálódtam, hogy mit is takar pontosan a dolog, majd nem sokkal később a budapesti kampányaikkal volt tele az internet. Minden csoda három napig tart, ahogy mondani szokás, így hamarosan elült a vihar, és a hazai sugar világ immáron támogatott rendszerben kezdhette meg, vagy inkább folytathatta tevékenységét.

Mit is takar a sugar világ? Talán nem mindenki találkozott eddig ezzel a fogalommal, így kísérletet teszek rövid elmondására, habár hozzátenném, a könyv részletesen és érthetően elmagyarázza a fogalmakat. Egy sugar kapcsolatban általában egy idősebb, tehetős ember (legyen az akár nő vagy férfi, megnevezése pedig ettől függően sugar mommy vagy daddy) támogat egy általában fiatalabbat (sugar baby vagy boy), a kapcsolatuk pedig lehet plátói vagy szexuális, azaz egy ilyen üzletben nem feltétlenül kerül sor szexre (bár ez ritka). Sokan éppen ezért a prostitúcióhoz hasonlítják, de fontos hangsúlyozni, hogy a két dolog azért igen távol áll egymástól.


Általam készített montázs a könyvhöz

Miről is szól tehát a Cukorvilág? Nos, egyrészt segít elnavigálni a sugar világgal kapcsolatos fogalmak útvesztőjében, másrészt átfogó képet kínál számunkra arról, hogyan is alakult ki a ma ismert sugar világ, a történelem során pedig milyen "posztok" előzték meg létezését. Hiszen elég csak a királyok szeretőire, a kurtizánokra, gésákra gondolnunk, és máris rájöhetünk, hogy korántsem új keletű jelenségről van szó. Sokszor pedig éppen egy ilyen élet segített a nőknek hatalomhoz, jogokhoz jutni, amit másképpen akkoriban esélyük sem lett volna elérni. (Maradjunk annyiban, hogy a szerelmes királyok igencsak sok mindenre voltak hajlandók a szeretőjük boldoggá tételének érdekében.)

A történelmi áttekintés mellett érdekesség, hogy ahogyan az ókorból haladunk a 21. század felé, minden második fejezetben egy személyes beszámolót kapunk, méghozzá a sugar világhoz kapcsolódóan. Mindkét oldalról érkeznek "vallomások", így betekinthetünk annak körülményeibe, vajon miként alakul ki egy fiatal nő és idősebb férfi között teljesen véletlenül sugar kapcsolat, vagy miért adja egy tehetős agglegény sugar baby keresésére a fejét. Azt kell mondanom, ettől igazán közel kerülhetünk ahhoz, hogy megértsük, miért alakulnak ki a mai napig ilyen sugar kapcsolatok, és segít az ezzel kapcsolatos nézeteink alapos újragondolásában.


Utazások, gazdagság, fényűzés - néhány szó, ami eszembe jutott (Instagram)

Nagyon tetszett a könyvben, hogy az írónő egyrészt rendkívül alaposan átjárta a témát, másrészt ő maga igyekszik pártatlanul feltűnni, egyik oldalra sem döntve a mérleg nyelvét, ezzel meghagyva nekünk a szabad döntés lehetőségét. Bár bevallom, a végére úgy érzem, hogy nagyjából bennem is hozzá hasonló meglátás született. Alapvetően nem vagyok ítélkező típus, így eddig sem gondoltam "csúnyákat" (hogy finoman fogalmazzak) azokról, akik ilyen kapcsolatba belemennek, de azért érdekelt, mi állhat a hátterében, és végre ezt is megtudtam. És őszintén? Néhány esetben bizony egészen logikusnak tűnik! Annak ellenére, hogy magamról nem tudnám elképzelni a sugar baby létet, még lehetnek olyan emberek és helyzetek, mikor valóban nem találok semmi kivetnivalót egy ilyen kapcsolat kialakításában. Sokszor jön létre nyertes-nyertes szituáció, amikor mindkét fél csak gazdagabban (haha) jön ki a szituációból.

Bátran ajánlom tehát a könyvet azoknak, akiket érdekel a sugar világ témája, szeretnék megérteni az ebben résztvevőket, vagy még többet megtudni a kialakulásáról. Akár még az előítéletesebbek is nyugodtan a kezükbe vehetik, mert nem egy "hittérítő" műről van szó, nem erőlteti ránk az akaratát, csupán észérvek kerülnek felsorolásra, amiket bárki könnyedén beláthat. Örülök, hogy ennyi mindent sikerült megtudnom, rengeteg információval gazdagodtam, olvasmányos és élvezhető formában.

KÖSZÖNÖM A KÖNYVET AZ ATHENAEUM KIADÓNAK!



Montázshoz használt képek forrása: Nő és férfi; Luxus medence; Diákhitel; Vásárló nő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése