2016. július 3.

Norbert Winney: Sárkányok, farkasok és almák

"Az a sorsod, amit átélsz, nem az, amit megírtak."

INFORMÁCIÓK
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2016
Oldalak száma: 320
Nyelv: magyar
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789632931609
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
Közhírré tétetik! Aki megmenti a királylányt a sárkánytól, elnyeri a kezét és vele a fele királyságot! Vízfüttyő Loson a nincstelen tizenhárom évesek magabiztosságával vág neki a kihívásnak, hogy egyik kalandból a másikba csöppenve egy életre elköteleződjön az izgalmak mellett. Mesés környezetben játszódó fordulatos kalandjai során sárkányokat tüzel fel, boszorkányokat cselez ki, farkasemberekkel néz farkasszemet, királyokkal alkudozik, lovagokkal és törpékkel akasztja össze a bajuszt, sőt magával a Nagy Kaszással, a Halállal is meg kell küzdenie. Humorban bővelkedő történetei különleges, ám ismerős világának különböző szegleteibe kalauzolják el az olvasót, Óperencián innen és túl...

VÉLEMÉNYEM
Először az Athenaeum Kiadó újdonságai között találkoztam ezzel a könyvvel, és a borítója azonnal levett a lábamról, hiszen nagyszerű fantasyt ígért. Az már csak hab volt a tortán, mikor kiderült, hogy magyar szerző tollából származik, így mikor megláttam Vakulya Norbert nevét a könyvheti dedikálók között, nem volt kérdés, hogy instant beszerzés lesz a könyv. Aztán, mint utóbb kiderült, instant szerelem is lett. :)

Leírás alapján gyerekeknek való mesének tűnhet, de ez csak látszat. Valójában olyan felnőtt gyerekeknek íródott, amilyen én magam is vagyok, ezért a Once Upon a Time, Beastly és hasonló mesefeldolgozások rajongóinak már most szólok, hogy érdemes beszerezniük a kötetet az ajánlóm végigolvasása nélkül is, mert garantáltan tetszeni fog nekik. Akiknek viszont túl lányos az előbbi kategória, tartsanak még velem: ígérem, kiderül, miért Nektek való olvasmány ez a kötet.


Maga a könyv nem egy folyamatos regény, hanem három külön történetből áll, melyek csupán időben különülnek el egymástól, hiszen főszereplőjük Vízfüttyő Loson, ill. az ő barátai és segítői. Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy mind a három történet egy vagy több klasszikus mese újragondolása/egybegyúrása, a különlegességét azonban nem a modern korba való átültetés adja. A környezet továbbra is hagyományos, a főszereplő velünk együtt tanulja meg az élet leckéit, mindehhez azonban olyan eredeti és frappáns fogalmazás társul, hogy egyszerűen letehetetlenné válik a cselekmény sodrása.

Kedvenceim voltak a tagadhatatlanul magyar nevek, melyek egyediek és eredetiek, ráadásul nemcsak személyek, hanem helyszínek is kaptak az új köntösből, miközben olyan megszokott elemek is megmaradtak, mint az Óperencia vagy az Üveghegy. Sárkányok, farkasok, boszorkányok, törpék, no és persze patkányok bőven akadnak a regényben, aztán győzzük válogatni, ki áll a jó, ki a rossz oldalon - mert mint oly sokszor máskor, ez most sem annyira egyértelmű. Amiért azoknak is kitűnő választás lehet, akik nem kedvelik a már említett "rózsaszínűbb" feldolgozásokat, az a kifejezetten felnőtt vonal, melyet néhány szereplő és párbeszéd képvisel (például az igen lenge öltözetű Piroska).


Főként azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a fantasyt, a mesefeldolgozásokat, emellett díjazzák az eredetiséget, és szívesen feltennének még egy magyar szerzőt a kedvenceik közé. Remélem, hogy hamarosan folytatást is kapunk, mert már a kötet olvasása közben is azt vettem észre, hogy hiányzik Füzesújmajor világa, ha valamely teendőm miatt épp nem olvashattam. (Képzelhetitek, mekkora űrt hagyott maga után a vége, pedig nem is befejezetlen!) Végre magyarul is álmodhatunk sárkányokkal is farkasokkal - nasinak pedig egy szép, piros almát ajánlok! ;)

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT A SZERZŐNEK (melyet pénteken ünnepelt) és köszönöm, hogy az égszakadás után, esőben is dedikálta a könyvem! :)

A képeket Vakulya Norbert készítette, forrásuk a LOSON - KALANDOK ÓPERENCIÁN INNEN ÉS TÚL Facebook-oldal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése