2016. augusztus 6.

Andrew Hodges: Kódjátszma: Alan Turing élete

"Jómagam, amikor majd eljön az az idő, visszavonulok Anglia egy otthonomtól távoli sarkába, és duzzogni fogok. Más szóval nem akarok nagykorú lenni (az életem legboldogabb időszakát az iskola stb. jelentette)."

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: Alan Turing: The Enigma
Kiadó: GABO Kiadó
Megjelenés: 2015
Oldalak száma: 816
Nyelv: magyar
Fordító: Bakonyi-Tánczos Vera, Dörnyei Julianna Katalin
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789634060116
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
A különös cambridge-i matematikusnak, Alan Turingnak sikerült feltörnie az Enigma rendszerét, és ezzel megváltoztatta a második világháború menetét. Már a háború előtt foglalkozott egy univerzális gép megalkotásával, majd 1945 után újból visszatért a digitális számítógéppel foglalkozó tervéhez. Turing messzelátó álmai egy digitális korszakról a mesterséges intelligencia vízióját vetítették előre. 1952-ben homoszexualitásáért elítélték, és hormonkezelést rendeltek el nála. 1954-ben, 41 éves korában öngyilkos lett, és ezzel a britek egyik legnagyobb tudósukat veszítették el. Andrew Hodges életrajza Alan Turingról, erről a különleges egyéniségről nagy szeretettel és tisztelettel megírt könyv.

VÉLEMÉNYEM
Még tavaly év elején, a Kódjátszma című film megtekintése után került kívánságlistámra a könyv, melyet most egy dolgozat kedvéért vettem előrébb a listán - azt hiszem, korábban megrémisztettek a méretei, és a baljós kérdés: ha ez egy életrajzi regény, mégis mit keres a matematikai könyvek között a könyvtárban? Utóbbira hamar választ kaptam... :)

Mikor belekezdtem eme vaskos kötet elolvasásába, hamar rá kellett jönnöm, hogy amivel szemben állok, távolról sem egy egyszerű életrajz lesz, hanem egy sokkal összetettebb és bonyolultabb olvasmány - egy olyan tudományos mű, mely nem spórolta ki Alan Turing elméleteinek elmagyarázását, az Enigma rejtjelezésének folyamatát, vagy épp a kezdetleges számítógépek leírását. Andrew Hodges (aki maga is matematikus) ezzel egy olyan, méreteiben és részletességében is rendkívüli művet alkotott, ami illik ahhoz a géniuszhoz, akiről tulajdonképpen szól.

Megkapjuk persze a már megszokott felépítést: egy bevezetőt, amely érdekes jeleneteket villant fel Alan életéből, majd a tényleges életutat, kronologikus sorrendben. Ami igazán élvezetes olvasmánnyá teszi a könyvet, az a rengeteg dokumentum, levél és rajz, melyek segítségével valóban visszarepülhetünk a múltba, ahol szinte jelenidőben pörög le Alan Mathison Turing életének filmje.

Nehéz írnom erről a könyvről, mert a szerző olyan tisztelettel és odaadással fordul tárgya felé (miközben mégis igyekszik objektív képet adni, hogy magunk is eldönthessük, hogyan viszonylunk Alanhez az olvasás után), hogy nehéz lenne bármi negatívat mondani róla - ráadásul ami miatt nehezen haladtam a könyvvel, az csak a saját tudományosságom hiányából fakadt. Nem titok ugyanis, hogy az ember egy idő után elveszik a különböző matematikai, fizikai, kémiai vagy biológiai fejtegetések között. Szerencsénkre azonban pont a legjobb pillanatokban kanyarodunk vissza Alan hétköznapjaihoz, így ha humán beállítottságú énünk félbehagyná emiatt a könyvet, azt tanácsolom, inkább ugorjunk át ezeken a részeken - vagy, ahogy én csináltam, ássuk elő azt a soha-ki-nem-bontakozott tudóst a lelkünk mélyéről, aki az apró betűs részeket is teljes figyelemmel olvassa. :)

Úgy érzem, sokkal gazdagabb lettem ennek a könyv elolvasásával, és nemcsak tudásban, hanem a gondolkodási módszeremben is. Aki egy kicsit is fogékony a filozófiára (vagy legalábbis nem szitokszó számára), az könnyen belemerülhet Alan életről, lélekről és tudományról alkotott nézeteibe, hogy aztán néhány gondolatot át is vegyen belőle, és máshogy tekintsen a világ bizonyos dolgaira. Itt nem feltétlenül a homoszexualitásra gondolok, bár tény, hogy ez alapvetően meghatározta Alan életét, és az ő szemén keresztül sokkal elfogadóbbá válhat az, aki nem érti ez egyneműek kapcsolatát (jómagam eddig sem találtam kivetnivalót ezzel kapcsolatban, de ezen a könyvön keresztül olyanokhoz is eljuthat az üzenet, akik más formában nem találkoznának vele). Hiszen Alan évtizedeken keresztül pontosan azért nem kapta meg a neki kijáró tiszteletet, mert homoszexuális volt. Nem tudom, ezt a bűnt meg fogjuk-e valaha bocsátani a társadalomnak.

Minden tiszteletem a két fordító előtt, mert nem kis vállalkozás volt ezt a monstrumot magyarra átültetni, de egy átolvasás szerintem tovább emelte volna a fényét. Gyakran találkoztam magyartalan megfogalmazással (fel-van-mászva-a-fára-effektus), és a lábjegyzeteknél is látszott, hogy valamelyik fordító alaposabb volt a másiknál, vagy csak ezen a ponton nem hangolták össze a munkát. Ezt leszámítva dicséretes a tudományos részek lefordítása, emelem kalapom!

Leginkább azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik már látták a filmet, és valamilyen űrt hagyott bennük, vagy egyszerűen tudni szeretnék a teljes igazságot Alan Turinggal kapcsolatban. Nem hátrány, ha természettudományos érdeklődéssel rendelkezünk, ugyanakkor kár lenne kihagyni, ha ódzkodunk tőle, mert az elméletek mögött álló emberrel érdemes megismerkednünk. Egy olyan emberről szól ez a könyv, aki nélkül egész máshogy alakult volna a történelem folyása, és nagy horderejű munkája nélkül sokkal később jutottunk volna el a mai korszerű számítógépekig. Ő volt a Prof, az "ateista, homoszexuális, különc, maratoni futó, angol matematikus A. M. Turing" - vagy, ahogy én gondolok rá: a Géniusz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése