2016. június 18.

Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek (könyv és film)

"Clark, maga huszonhat éves. A nagyvilágban kéne mászkálnia, úgy kéne tennie, mintha a magáé lenne az egész világ. Bárokban kéne bajba kerülnie, és gyanús férfiaknak mutogatnia a fura ruháit."

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: Me Before You
Kiadó: Cartaphilus
Megjelenés: 2016
Oldalak száma: 484
Nyelv: magyar
Fordító: Lányi Judit
Kötéstípus: puhatáblás
ISBN: 9789632663852
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
Louisa Clark elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki – miután egy motorbalesetben teljesen lebénult – depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait. Will Traynor gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások – mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínes... Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve se találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és – pusztán a másik kedvéért – újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?

VÉLEMÉNYEM

Próbáltam felidézni a napot, mikor először találkoztam ezzel a könyvvel, de olyan régóta szerettem volna elolvasni, hogy idejét sem tudom - még tesómat is megkérdeztem, aki szerint Molyon bukkantunk rá, és azóta is szemezünk nem csak ezzel a kötettel, hanem Jojo Moyes teljes életművével. (Ha még nem ismeritek az írónőt, fussátok át egy-két könyve fülszövegét, érdemes! ;)) Most, hogy újra megjelent a Mielőtt megismertelek, ráadásul gyönyörű filmes borítóval, végre sort keríthettem rá, és rendkívül pozitív csalódás volt, hiszen nem csak teljesítette az elvárásaimat, hanem magasan túl is szárnyalta őket.

Szeretném, ha már az elején tisztáznák: ez a regény nem limonádé! Ha valaki egy könnyed, romantikus könyvre vágyik, amit a strandon olvasgat, az Ne ezt válassza, mert sírás lesz a vége. Viszont ez a legfőbb tulajdonsága: nem az a lényeg, hogyan szeret bele valaki egy olyan férfiba, aki mellkastól lefelé szinte teljesen megbénult - inkább arról szól, hogyan találja meg önmagát ennek a férfinek a segítségével. Lou úgy érzi, mindene meg van ebben a kis poros angliai városkában, ahol születése óta él, ráadásul szüleinek is szüksége van a segítéségre, hogy fenntartsák magukat. Hét éve tartó párkapcsolatban él, és esze ágában sincs körülnézni a világban.

És itt jön a képbe Will, aki a világ vakmerő emberei közül is az extrémebbek közé tartozott: mindent kipróbált, amit csak el lehet képzelni, és a legkülönfélébb helyeken túrázott a világ körül. Két ellentétes személyiség, két gyémánt, akik lassan összecsiszolódnak, és talán még az is kiderül, hogy nem különböznek ők ketten olyan sok mindenben... talán Lounak nyomos érve volt amellett, hogy a biztosat válassza. Talán csak várt valakire, aki kivezeti az útvesztőből.

Louisa (Emilia Clarke) és a húga, Treena (Jenna Coleman) a filmben.

Leginkább azt szerettem ebben a regényben, hogy rendkívül összetett, és nagyon sok témát dolgoz fel egyszerre, mégsem csúszik ki az egész az ujjaink között, mint a homok, hanem egységes marad. Ritka madár az ilyen. Önmagunk megtalálása, szülő-gyermek és testvér-testvér viszonya, férfi és nő közötti szerelem mind megjelennek, és tökéletes összhangban váltják egymást. Aztán ott van Will szemszöge: Mihez kezdjünk akkor, ha már nem vagyunk urai a testünknek? Ha magunktól már nem tudunk enni, vizelni, de még izzadni sem? Ha a legkisebb betegség az életünkbe kerülhet? Döntethetünk-e a saját életünk felett? Hogyan őrizhetjük meg a méltóságunk egy ilyen helyzetben? Nehéz kérdések ezek, és bár sokat gondolkodtam rajta, egyáltalán nem tudtam beleképzelni magam a helyzetébe, mert annyira szörnyű lenne, hogy a gondolatba is beleborzongok.

Will (Sam Claflin) és Louisa a filmben.

Leginkább a regény hangulata fogott meg, ami az első mondattól kezdve beszippantja az olvasót, és még azután is sokáig velünk marad, hogy könnyes arccal becsuktuk a könyvet. A kisvárosi miliő, Lou vidám és bohókás természete, a szomorúság mellett a rengeteg vicces pillanat mind hozzátesznek ahhoz, hogy valóban beleszeress a történetbe, és ne akard elengedni a szereplőket. Este semmi esetre sem szabad belekezdeni, kivéve ha éjszakázni akarunk, mert a szó szoros értelmében nem lehet letenni. Mintha beragadna a kezedbe (de igazából az elméd nem akarja elengedni egy percre sem). Csak olvasod és olvasod, majd mire észbe kapsz, elment a fél nap - és kezdesz pánikolni, hogy aludnod kéne, mert másnap kelni kell, de még vissza van száz oldal. Mi van, ha lemaradsz valamiről?

Louisa és Will a filmben.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik unják a nyálban úszó szerelmi sztorikat, és inkább valami eredetit olvasnának. Valamit, ahol nem tudod előre, mi lesz a következő lépés, és egymásra találnak-e a szerelmesek. Hidd el, nem olyan egyértelmű! Bátorítanék mindenkit, aki valamilyen okból még nem mert belevágni a kötetbe - túl limonádénak, vagy ellenkezőleg, túl drámainak tűnik számára a történet -, hidd el, nem fogod megbánni, és új kedvencet avatsz majd fel! Ne hagyd ki a koncertet a piros ruhás lánnyal, az éjszakai borozást a Bob mesteres bögréből, vagy a világ legstílusosabb huszonévesének napi divatkreációit. Vannak napok, amikor az a legjobb, ha kezedben egy bögre teával, vagy egy pohár koktéllal (kinek mi ugyebár) csak leülsz ezzel a könyvvel, és hagyod magad boldoggá tenni. Sőt, egy kicsit magadra is találni.


FILM: MIELŐTT MEGISMERTELEK (2016)

Eredeti cím: Me Before You | Rendező: Thea Sharrock | Forgatókönyv: Jojo Moyes | Író: Jojo Moyes | Főbb szerepekben: Emilia Clarke, Sam Claflin, Stephen Peacocke, Janet McTeer, Matthew Lewis

Szerencsére már a premier napján, csütörtökön el tudtam menni moziba, és nagyon örülök, hogy így tettem, mert kár lett volna nem a nagy-vásznon átélni a filmet. Azt már az előzetesből is sejtettem, hogy a szereplőgárdát tökéletesen sikerült összehozni, és ez be is igazolódott: Emilia Clarke ezzel a szereppel végleg kitört a Trónok harca világából, és az első pillantástól elhittem neki, hogy ő Louisa, aki most lépett ki a könyv lapjai közül. Ugyanez érvényes Sam Claflinra, bár miatta Will pár évvel fiatalabb, 31 éves volt a filmben.


Természetesen rengeteg volt a kihagyás a könyvhöz képest: sok jelenetet kihagytak, a szereplők párbeszédet cseréltek, sőt, karakterek is kimaradtak (pl. Georgina), hangulatában mégis sikerült megragadni és visszaadni a regényt, az egyetlen különbség, hogy sokkal vidámabb és könnyedebb volt a könyvnél. Az egyetlen, amit nagyon hiányoltam, az útvesztőben lejátszódott jelenet volt, mert a könyvben az adott mélységet Lou karakterének, és így a filmben nem értettem, miért nem ment el Manchesterbe tanulni (a film szerint ugyanis felvették divat szakra).

Ezt a logikai bukfencet leszámítva gyönyörű képeket és tökéletesen komponált zenéket kaptunk, melyek közül muszáj kiemelném kedvenc zenekarom, az Imagine Dragons által játszott Not Today című számot, melyet megjelenése óta rongyosra hallgattam, és itt is tökéletesen megállta a helyét: egyszer a film közben a dallama hangzott fel, majd szöveggel együtt végefőcímként szolgált.


A film megtekintését inkább azoknak ajánlanám, akik már olvasták a regényt, hiszen annak ismeretében sem lesz hiányérzetük - igaz, barátnőm szerint így is teljes értékű volt a film, amivel sajnos nem tudok egyetérteni. Tényleg nagyon tetszett, de ez nem tudja palástolni csalódottságom, hogy mennyire kis limonádé lett így a történet, hiszen alig volt nyoma azoknak a fontos kérdésfeltevéseknek, melyek a regényben elhangzottak. Ettől függetlenül egy remekül összerakott vígjáték-drámával van dolgunk, melyben kedvenc idézeteink és rengeteg vicces jelenet is helyet kapott. Kár lenne kihagyni!


A képek forrása: IMDb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése