2015. augusztus 8.

Marie Lu: Legend – Legenda

Sokáig halogattam ezt a könyvet, magam sem tudom miért, hiszen az Éhezők Viadala óta kedvelem a disztópiákat. Most, hogy mindhárom rész megjelent, úgy döntöttem, ideje megnéznem magamnak a Marie Lu által felépített világot. Hogy milyen jól tettem! Pozitív csalódás volt.

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: Legend
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2012
Oldalak száma: 302
Nyelv: magyar
Fordító: AncsaT
Kötéstípus: kartonált
ISBN: 9789632457031
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
A hajdani Los Angeles partvidékét elöntötte a tenger. Észak-Amerika két nemzetre szakadt; a Köztársaság hadban áll a Kolóniákkal. A jómódú környéken, az elithez tartozó családba született, tizenöt éves June kivételes tehetség. Kötelességtudó, szenvedélyes, a haza iránt elkötelezett, nyitva áll előtte az út a Köztársaság legmagasabb katonai köreibe. 

A Lake Szektorban, a nyomornegyedben született, tizenöt éves Day a Köztársaság legkeresettebb bűnözője. De a szándékai korántsem olyan elítélendők, mint azt gondolnánk. Ők ketten két külön világban élnek, és talán sosem keresztezné egymást az útjuk, ám egy nap June bátyja gyilkosság áldozatává válik. Az első számú gyanúsított Day lesz. Ezzel kezdetét veszi a mindent eldöntő macska-egér játék, melyben Day kétségbeesett versenyt fut a családja életéért, miközben June elszántan igyekszik megbosszulni bátyja halálát. De az események megdöbbentő fordulatot vesznek. Rájönnek, kettejükben van valami közös, és azt is megtudják, milyen messzire hajlandó elmenni a hatalom, hogy megőrizze titkait.

VÉLEMÉNYEM
A könyvvel a Jonatán levelezős verseny kereteiben találkoztam először, ahol egy részletet közöltek belőle, és az alapján kellett feladatokat megoldanunk. Épp akkoriban olvastam el az Éhezők Viadalát, és szippantott magába a disztópia-láz, így ez a regény is hamar felkerült a listámra, aztán karácsonyi ajándékként a polcomra is. Az olvasását azonban mégis halogattam, a legkülönfélébb indokokkal: most nincs időm, most kedvem, nincsenek meg a folytatások stb. Aztán idén nyár elején mindkét folytatást megtaláltam a könyvtárban, és elfogytak a kifogásaim.

Visszatekintve már nem értem, miért tartottam annyira ettől a regénytől, mert megérdemli a pozitív értékeléseket. Nem kell tőle világmegváltást várni, és a már említett kedvencemhez képest sok újdonsággal sem szolgál, de biztos vagyok benne, hogy a következő kötetben ez változni fog. Nagyon izgalmas egy olyan világ képe, ahol az USA két részre szakadt, és az Amerikai Köztársaságban még az emlékét is tagadják annak, hogy valaha Egyesült Államok voltak a kontinensen. Alig várom, hogy a Kolóniákról is többet tudhassunk meg.

Day és segítője, Tess Los Angelesben, 2130-ban. (Forrás)

A két főszereplő meglehetősen talpraesett és intelligens, bár nem sikerült egyformán megszeretnem őket. June a magát zseninek tituláló lány, a Köztársaság ékköve és legendája, viszont nagyon zavart, hogy miközben tisztában van a saját intelligenciájával, olyan, mintha egy rózsaszín köd venné körül az életét, és soha eszébe sem jutna, mi folyhat valójában körülötte. Ehhez a felismeréshez már Dayre van szüksége, a nyomornegyedből szabadult bűnözőre, aki valójában a légynek sem ártana. Day-t azonnal megkedveltem, aztán kettejük kapcsolata révén June is kezdett felérni hozzá. Az elbeszélés egyébként kettejük közt váltakozik, hogy Day, hol June szemszögéből követjük az eseményeket.

Azt hiszem, nem lövök le nagy poént azzal, hogy a két fiatal szerelembe esik, amolyan régimódi Rómeó és Júlia módon. Nagyon tetszett, hogy a szerelmi szál nem fordult át csöpögésbe, egyiküket sem térítette le a céljáról, vagyis a megfelelő időpontban meglépték azt, amit kellett. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy sok volt a meglepetés a könyvben: számomra egy percig sem volt kérdés, hogy ki Metias (June bátyja) igazi gyilkosa, ahogy a Köztársaság felszín alatti ténykedése sem lepett meg. Ennek ellenére olvastatta magát a regény, nagyon pörgős volt, és végig izgultam a szereplőkért.

"Üdvözlünk az Amerikai Köztársaságban!" - June és Day. (Forrás)

Disztópiáknál gyakran esik a szerző abba a hibába, hogy fél megölni a karaktereit, de – bármily sokkoló volt is – ez itt elmarad. Bár Metias halála a cselekmény egyik mozgatórugója, nem ő az egyetlen halálos áldozata a könyvnek, brutalitásért pedig nem kell a szomszédba mennünk. Fájdalmasan reálissá vált így a világ, amely számos megválaszolatlan kérdést hagyott maga mögött. Bár önálló regényként sem nyújt keveset, kíváncsi vagyok, hogy sikerül kibontani a szálakat a továbbiakban.

Nagy potenciált sejtek ebben a sorozatban, nagyon remélem, hogy sikerül kihasználni. Ha szeretnétek egy igazán akciódús, disztopikus világba csöppenni, egy szőke herceggel és egy barna amazonnal együtt kalandozni, akkor a Legenda a Ti regényetek! Amíg eldöntitek, mi legyen a sorsa, én megyek, és elolvasom a folytatást. :)

U. i.: Egy fantasztikusra sikerült, hivatalos könyvelőzetes megtekinthető ide kattintva. :)

OLVASS BELE A BAGOLYRA KATTINTVA!

2 megjegyzés:

  1. Ezt a könyvet én is nagyon szerettem. Talán az benne az egyik legjobb dolog, hogy az írónő bátran szövi a szálakat és nem finomkodik. Emlékszem, kötelező iskolai programra mentem vissza délután, amikor olvastam, de elgondolkodtam, hogy inkább fennmaradok a buszon olvasni :)) Kíváncsi vagyok, mit fogsz szólni a folytatásokhoz! A Jonatán levelezős versenyre pedig én is emlékszem, 5-6 éve én is lelkesen csináltam a feladatokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azt nem csodálom, én főleg a végén éreztem azt, hogy már nem fogom tudni letenni! :) Nekem a délutáni munka állt az utamba, de így is relatíve hamar be tudtam fejezni a könyvet. A második részt amúgy elkezdtem, csak még nem volt időm befejezni, pedig az első résznél is izgalmasabb, az új infó Metiasról alaposan meglepett. Örülök, hogy Te is Jonatánoztál, szerintem sok szuper könyvet ismer meg vele az ember. :)

      Törlés