2015. augusztus 16.

Andy Weir: A marsi

Történt egyszer, hogy fogtam magam, és valamiért úgy döntöttem, hogy szeretem a sci-fit. Nem tudom, mi alapján jutottam erre az elhatározásra, hisz igen csekély a témában látott filmek aránya, könyv meg eddig nem is volt a képzeletbeli sci-fi polcomon. Most nem csak felkerült rá egy, de próbálok ördögi terveket gyártani arra, hogy olvastassam el minél több embertársammal. Azt hiszem, ez a könyv teljesen átmosta az agyam.

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: The Martian
Kiadó: Fumax Kiadó
Megjelenés: 2014
Oldalak száma: 358
Nyelv: magyar
Fordító: Rusznyák Csaba
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789639861831
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg. Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad.

Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne. Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg „emberi tényező”.

De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?

VÉLEMÉNYEM
Annyian írták le előttem a véleményük erről a könyvről, hogy először arra gondoltam: teljesen felesleges értékelést írnom róla, a többiek már mindent elmondtak helyettem. Aztán eszembe jutott: mi van, ha csak egyetlen egy ember is lesz, aki rajtam keresztül találkozik a könyvvel? Na, ezt a lehetőséget nem lehet kihagyni, mert amióta letettem ezt a könyvet, belső kényszert érzek arra, hogy minél több embert rávegyek az elolvasására. A poén az, hogy ettől az én életem nem lesz gazdagabb, ha viszont az olvasás mellett döntötök, akkor a tiétek igen! ;)

Gyakran említem a bejegyzésekben, hogy ha egy könyv sokaknak tetszik, akkor mindig megpróbálom kideríteni, miért lett annyira sikeres az olvasók körében. Alig egy oldalt haladtam A marsival, már rájöttem, mi fogott meg annyi embert: a humor! A szarkazmus, irónia és vulgár szavak vegyületének köszönhetően nyújt tökéletes szórakozást a könyv.

Mark Watney szerepében Matt Damon a Mentőexpedícióban.

Bár főszereplőnk, Mark Watney szó szerint az életéért küzd a Marson, próbál optimista maradni, és ha kell, viccet csinál a saját helyzetéből is. Rendkívül szerethető karakter és könnyű azonosulni vele. Mikor elkezdtem olvasni a regényt, azt hittem, az ő egyszemélyes, túlélésért folytatott harcát olvashatjuk majd, de ez nem így történt: naplóbejegyzései sorát egyszer csak a NASA földi központja váltotta fel, így a két bolygón történt eseményeket felváltva követhettük.

Sci-fihez mérten Andy Weir remek munkát végzett: Mark minden egyes mozdulatáról aprólékos leírást és alátámasztást kapunk, legyen az fizika, kémia, informatika vagy botanika. Bevallom, a történet elején kétszer is el kellett olvasnom a részletes leírásokat, de ahogy haladtam előre, egyszerűen alkalmazkodtam a környezethez, és már Markkal együtt számolgattam a solokat és a kalóz-ninjákat. Tudom, most olyan, mintha zöldségeket beszélnék, de ha elolvassátok a regényt, érteni fogjátok, miről beszélek. :)

Mark Watney (Matt Damon) a Mentőexpedícióban bemutatott Marson.

Mark viszont tényleg nem hajlandó feladni. Nagyon kevés az olyan élethelyzet, amire azt mondhatnánk, hogy Mark Watneynak ehhez képest piskóta volt az élete. Lekésted a buszt, és csak fél nap múlva jön a következő? Mark Watney a nagybetűs MARSON ragadt, és nem a húsz kilométerre eső faluban. Eltévedtél egy nagyvárosban, és elkésel egy fontos találkozóról? Ez az ember a poros Marson próbál meg eljutni egyik helyről a másikra! Érted, ez a bolygó olyan régi, hogy már rozsdás! Ugye, mennyivel könnyebb az élet a Földön?

A Pathfinder landoláskor készített képe a Marson.

Ha egy szóban kéne összefoglalnom ezt az élményt, azt mondanám, lenyűgöző. Nemcsak a technikai részletekre, hanem a humorra is vonatkozik eme megállapítás: a párbeszédek egész egyszerűen akkor is viccesek, ha tudjuk, a NASA-nál közel sem mehetnek olyan lazán a dolgok, ahogy azt a szerző elénk tárja. Folyamatosan pörögnek az események, egymás után érkeznek az érzelmi hullámok, ahogy haladunk előre - már ha bírjuk szusszal, mert én nem egyszer voltam annyira kíváncsi, hogy egyszerűen előrelapoztam pár oldalt. (Ne nézz így rám, Te is előre fogsz lapozni!)

Letehetetlen, elgondolkodtató, fantasztikusan szórakoztató – egy olyan olvasmány, amit tíz év múlva is leveszek majd a polcról, hogy újra és újra könnyesre nevessem magam rajta. Ó, és még valami: ha valaha tényleg embert küldünk a Marsra, azt kívánom, egy köztünk élő Mark Watney legyen az!

OLVASS BELE A BAGOLYRA KATTINTVA!
Egy kis bónusz zene - ugyan már, Watney, tudom, hogy titkon imádod a diszkót! :)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó bejegyzés lett! Kár lett volna nem megírnod! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is örülök, hogy megírtad ezt a bejegyzést, mert nagyon örülök, hogy neked is ennyire tetszett. Annál is inkább, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy Zsófinak is fog tetszeni, ugyanis most kezdte el és máris kifogásolja a sok "tudományt". :) Ha pedig így indul neki, akkor nem biztos, hogy átveszi a hangulatát, ami pedig fantasztikusan jó. Szóval én teljesen egy véleményen vagyok veled. Éljen. Mark Watney és a Mars!! :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy örömet okozhattam! :) Ne hagyd, hogy a tudomány miatt abbahagyja, inkább ugorja át azokat a leírásokat! Bár én azokat a részeket is nagyon élveztem, ebben az esetben a cél szentesítheti az eszközt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elolvasta :), de saját döntése volt. Viszont a hónap könyve rovatunkban (hamarosan jön) megejtünk róla egy kis vitát, mert azért ahhoz ragaszkodtam, hogy bekerúljön. :)

      Törlés
    2. Már alig várom az összeállítást! :) Ne hagyd magad! :D

      Törlés