2015. június 17.

The DUFF (2015)

Egy jó tanács azoknak, akik olvasták Kody Keplinger The DUFF – A pótkerék című könyvét, és egy hiteles adaptációra vágynak: ne nézzétek meg az alább bemutatott filmet! Akiknek viszont csalódás volt a könyv, de szeretnének szórakozni egy jót, azok tartsanak velem eme rövid bejegyzésre: íme egy filmajánló az unalmas nyári estékre.

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: The DUFF
Rendező: Ari Sandel
Forgatókönyv:  Josh A. Cagan, Kody Keplinger
Főbb szerepekben: Mae Whitman, Robbie Amell, Bella Thorne, Allison Janney

TÖRTÉNET
Bianca épp végzős a középiskolában, amikor rájön, hogy diáktársai DUFF-ként (Designated Ugly Fat Friend, vagyis Ügyeletes Ronda Dagi Barátnő) tekintenek rá népszerű barátnői mellett. A lány élete ettől egy csapásra felborul, és elhatározza, hogy megszabadul a borzalmas címkétől. Bár kedvenc tanára óvatosságra inti, a lány egyelőre búcsút int Toby, a népszerű gitárosa iránt érzett szerelmének, hogy a suli szépfiúja, Wesley segítségét kérje a változáshoz.


Hogy utolsó éve ne forduljon teljes katasztrófává, Biancának helyre kell állítani önbizalmát, hogy legyőzhesse az iskola könyörtelen beskatulyázóját, Madisont, és emlékeztesse rá diáktársait: nem számít, milyen embernek tűnünk, vagy hogy viselkedünk, mindannyian valaki DUFF-jai vagyunk.

VÉLEMÉNYEM
Tulajdonképpen csak az előzetes miatt olvastam el a könyvet (értékelésem itt olvasható), amiről azt hittem, hogy az új generáció Bajos Csajok megfelelőjét lelem majd meg benne. Bár tévednem kellett (és a Bajos Csajok egyébként is kortalan), azért reménykedtem, hogy a könyvnél jobb szórakozást nyújt majd a film. Nos, legalább ebben igazam lett.

Maga az alapfelállás nem olyan vészesen más a regényhez képest: a főszereplőnk, Bianca vérbeli DUFF, kényelmes (de kevésbé esztétikus) cuccokban jár, megvan a két legjobb barátnője (akik teljesen új személyiséget kaptak) és az apja helyett az anyjával él, aki a Simpson család nézése közben rájött, hogyan keresheti betegre magát egy többlépcsős taktikával, amely segít feldolgozni a traumákat. Az ügyeletes szépfiú, Wesley most nem a városban, hanem közvetlenül a szomszédban lakik, és kapunk mellé egy főgonoszt (a valaki szerint biztos csinos) Madison személyében, aki a suli legnépszerűbb leányzója.

Mae Whitman Bianca szerepében. (Forrás)
Wesley (Robbie Amell) és Bianca. (Forrás)

Bianca az olyan inkább realisztikus, mint prűd olvasók örömére, mint amilyen én is voltam, sokkal jobb hobbit talált magának: szex helyett az újságírásra cuppant rá, ami azért erősen javítja a képet a tizenéves korosztályról. Humorban viszont itt is ő viszi a prímet: ha épp nem annyira kínos dolgokat csinál, ami miatt a fejünket fogjuk, nagyon szórakoztató karakter, Mae Whitman tökéletes választás volt a szerepre.

Wesley (akit Robbie Amell alakít) sokkal kedvesebbnek tűnik könyvbéli megfelelőjénél, ráadásul a párosunk között remekül működik a kémia. Rajtuk kívül a többiek szinte mellékszereplőnek tűnhetnek: az egyetlen, amit hiányoltam a könyvhöz képest, az a barátság volt, hiszen a könyvben ez volt Bianca egyik fő mozgatórugója – itt viszont azonnal pattintja a lányokat, amiért azok DUFF-ként használták. Madisonnak van még nagyobb szerepe, őt viszont egyáltalán nem lehet komolyan venni: a nagyképűségéhez annyira nem szép, hogy néha azt vártam, bárcsak úgy vinné el a sárga iskolabusz, mint Regina George-ot a Bajos Csajok ominózus jelenetében. Na, erre bezzeg várhattam…


Meglepő, de annyi mindenről próbált szólni a film, hogy ebben hasonlított is a könyvre: a sok összecsúfolt problémát nem sikerült kellőképp összefogni, úgyhogy kifutott a tej az edényből. Félre ne értsetek: a DUFF egy nagyon szórakoztató tinifilm lett, de úgy érzem, hogy a könyvben rejlő potenciált (az ötletet, és nem a cselekményt!) nem sikerült kiaknázni. Klisékből építkezünk, a vége sem lesz túl meglepő, a főgonoszra legszívesebben péklapátot küldenénk, mégis szórakoztató a végeredmény (hála a két főszereplő szócsatáinak, és Bianca képzeletének). Ha van egy szabad nyári estétek, és egy könnyed limonádéra vágytok, ne keressetek tovább: ez a film tökéletes helykitöltő lesz!


Az utolsó két GIF forrása elérhető itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése