2015. június 20.

Richard Hooker: M*A*S*H

Egy könyv arról, hogyan kezeld a legrosszabb helyzetet is a legnagyobb könnyedséggel. Egy könyv a koreai háború szívéből, mely mégis a hátterét mutatja be. Igaz történet egy embertől, akinek fiatalon kellett a hazájától távol helyt állnia.

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: M*A*S*H
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Megjelenés: 2014
Oldalak száma: 200
Fordító: Pék Zoltán
Kötéstípus: kemény táblás védőborítóval
ISBN: 9789633990773

FÜLSZÖVEG
A nagy sikerű film és tévésorozat előtt eredetileg ez a regény keltette életre az olyan halhatatlan amerikai hősöket, mint Sólyomszem Pierce, Égő Ajak Houlihan, Radar O’Reilly és a frontkórház többi illusztris tagja. Akik a koreai háború alatt a frontkórházakban dolgoztak, képzett, elszánt és a kimerülésig hajtott emberek voltak. Mindenekfelett pedig fiatalok, túl fiatalok, hogy azt csinálják, amit csinálniuk kellett.

Ismerkedjen meg a sárban futó hősökkel és a földön futó elmebetegekkel, akik a koreai háborúban harcoltak, élje át a martinis reggeleket és a maratoni bolondozásokat, valamint azt a különleges focimeccset, amire a film minden nézője emlékszik.
Itt kezdődött minden, ez a regény indította el a MASH legendát.

VÉLEMÉNYEM
Kivételesen előbb találkoztam a filmmel, mint a könyvvel: Robert Altman 1970-ben bemutatott (egyébként zseniális) feldolgozását amerikai filmtörténetre kellett megnéznem, és elejétől a végéig jól szórakoztam rajta. Amikor megtudtam, hogy az eredeti regény magyar fordítása decemberben érkezik a Könyvmolyképző Kiadótól, azonnal tudtam, mi lesz a karácsonyi kívánságlistám első helyezettje. Ezzel szerencsére a Jézuska is egyet értett, így 0002-es Elit Team sorszámmal került a polcra a kötet.

Maga a regény gyakorlatilag epizódokból áll, melyek egyetlen, laza kronológiai láncon függnek – az idő előrehaladtával tulajdonképpen csak néhány szereplő változik. Ez azonban nem zavaró, inkább különlegessé teszi a regényt: nem követeli meg, hogy elejétől a végéig egyszerre olvasd – egyszerűen elolvasol egy fejezetet, és ha épp más dolgod van, leteszed, egy másik nap újra felveszed, és folytatod tovább – nem kell a követhetetlen cselekménytől tartanod.

OLVASS BELE A
BAGOLYRA KATTINTVA!
A könyv legszerethetőbb tulajdonsága mégsem az epizodikusság, hanem az a humor, amely átitatja az eseményeket: ettől válik szerethetővé maga helyzet, emiatt felejtjük el, hogy gyakorlatilag egy véres háború kellős közepén vagyunk. Nem zavar, ha vödörszámra repkednek a martinik, mert tudjuk, ez nem a szenvedélybetegség jele, csak egy út arra, hogy az ember véghezvigye a feladatát, amellyel a hazája bízta meg. A karakterek mind-mind emlékezetes figurák, nem hiába hivatkozik rájuk a fülszöveg is. A prímet Sólyomszem Pierce viszi, aki szerény meglátásom szerint magát az írót képviseli a regényben, de legalább ilyen mulatságos Csapdle John vagy Nemfáj Polák egy-egy jelenete is.

Egy remekül megírt, humorral fűszerezett történetet tarthatunk a kezünkben, ha emellett a könyv mellett döntünk: egyedi emberek egyedi történeteit, és egy olyan háború borzalmainak a hátterét, melyről ritkán olvashatunk ilyen közelségből – ebből a szemszögből pedig talán soha máskor.

A SZERZŐ: RICHARD HOOKER (1924-1997)

H. Richard Hornberger 1924. február 1-jén született Trentonban, New Jersey államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Tanulmányait a hightstown-i Peddie Schoolban kezdte, majd a brunswicki Bowdoin College-ban érettségizett, Maine államban, ahol a Beta Theta Pi társaság aktív tagja volt. A Cornell Medical Schoolban folytatta tanulmányait, s miután lediplomázott, az Egyesült Államok hadseregének orvosa lett a koreai háborúban.

A háború után a Veterans Administration munkatársa lett, ahol a sebészeti táblákra kavilifikálta magát, valamint magánpraxist folytatott. Crabapple Cove-ban (Bremen, Maine állam) telepedett le.

A 8055-ös számú MASH-nél szerzett tapasztalatai adták a hátterét 1968-ban megjelent regényének, melyek 11 évig dolgozott. A könyvet több kiadó is elutasította. A híres W.C. Heinz sportriporterel dolgozott a regény felülvizsgálatán, s egy évvel később a William Morrow & Company jelentette meg. A Richard Hooker álnéven megjelentett regény hatalmas sikereket ért el.

A regényt többen is feldolgozták: Robert Altman 1970-ben készített belőle filmet, Donald Sutherland főszereplésével. A filmet öt Oscar-díjra jelölték, végül a legjobb adaptált forgatókönyvnek járót vihette haza. 1972-ben televíziós sorozat is indult, mely 11 évadot élt meg. Richard többször is elmondta, hogy nem tetszett neki az Alan Alda által megformált Sólyomszem, míg Sutherland alakítását többször is szívesen újranézte. Állítólag annyira mérges volt, amiért csak pár száz dollárért adta el a filmes jogokat, hogy soha többé nem dedikált egyetlen példányt sem a könyvből.


Maga Richard még két folytatást írt a könyvhöz, azonban sem a  M*A*S*H Goes to Maine (1972), sem a M*A*S*H Mania (1977) nem arattak akkora sikert, mint az első rész - ahogy a megfilmesítésükre sem került sor. A neve alatt további 12 folytatás jelent meg 1975-77 között, melyek William E. Butterworth munkái.

Richard Hooker könyve és az adaptációk sikere után Waterville-ben folytatta praxisát sebészként, míg 1988-ban nyugdíjba ment. Pár évvel később, 1997. november 4-én, 73 évesen hunyt el leukémiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése