2016. augusztus 21.

Robert Wittmann & David Kinney: Az ördög naplója - Alfred Rosenberg és a Harmadik Birodalom ellopott titkai

"Apró lépések vezetnek a tömeggyilkosságokhoz, ez benne a rossz. Nagyon kicsi lépések is elegendők ehhez."

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: The Devil's Diary
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2016
Oldalak száma: 500
Nyelv: magyar
Fordító: Bayer Antal
Kötéstípus: keménytáblás, védőborítóval
ISBN: 9789632935409
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
Átütő II. Világháborús dokumentum – egy lebilincselő nyomozás történetébe csomagolva. Az ördög naplója az Alfred Rosenberg náci államhivatalnok és filozófus (Hitler jó barátja) által papírra vetett személyes napló eltűnésének körülményeit vizsgálja, és feltárja annak titkos lapjait, hogy egy teljesen új, eddig sosem hallott történetet meséljen el a nemzeti szocialisták hatalomra jutásáról és a Holokauszt eredetéről. Alfred Rosenberg a kezdetektől fogva Adolf Hitler legbelsőbb bizalmi köréhez tartozott. Azzal szerzett hírnevet magának, hogy aljas koncepciókat gyártott és terjesztett a zsidóság társadalomból kiűzésének és megsemmisítésének szükségszerűségéről. A Harmadik Birodalom hajnalán adta ki fő művét, A huszadik század mítosza című esszét, amely a náci társadalomszemlélet egyik pillérévé vált.

VÉLEMÉNYEM
A történelem, és különösen a II. világháború "rajongói" szinte cápaként harapnak rá a témában megjelent kötetekre, és bizony én sem voltam kivétel ez alól. Hazudnék, ha azt mondanám, néha nem fut át az agyamon a kérdés: jaj, már megint egy könyv a nácizmusról? Jobb témátok nincs, fiúk? Aztán vagy elolvasok egy olyan könyvet, amin csak mérgelődök, vagy - és itt jön a csavar - tényleg egy érdekes, új információkkal gazdagított kötet kerül a kezembe, ami után gyorsan befogom a számat.

Alfred Rosenberg

Valahogy az utóbbi szituációban találtam magam Az ördög naplója című kötet kivégzése után is, pedig a címtől (mely az angol tükörfordítása), egyáltalán nem voltam elájulva, sőt, már-már vártam a provokáló megjegyzéseket a szerzőktől. Az "ördög" feljegyzései, ühümm, akkor ez egy újabb sztori arról, hogy győzték le az angyali szövetségesek a gonosz, ördögi nácikat? Mintha minden csak fekete és fehér lenne, ahelyett, hogy a szivárvány ezer színében pompázna. Mintha az éremnek csak két oldala lenne, szöges ellentétben egymással.

Aztán belekezdtem a könyvbe, és ahogy újra megelevenedett előttem a nácizmus története, azonnal szertefoszlott a démonizációtól való félelmem. Hogy ne szaladjunk ennyire előre, muszáj elárulnom: száraz történelmi tények helyett egy nagyon erős, szinte krimis hangulatú felütést kapunk, mely elmeséli, hogyan is került elő annyi év után az a bizonyos napló, Alfred Rosenberg írása, aki a nácizmus egyik fő ideológusa volt, és fő műve, A huszadik század mítosza majdnem annyi háztartásba eljutott a Harmadik Birodalomban, mint Hitler Mein Kampfja.

Nagyon izgalmas történetet rejt magában ez a tanulságos bevezetés, emberi gyarlóságtól és birtoklási vágytól sem mentes, a lényeg mégis ezután jön. Ahogy megismertük a napló történetét, elindul a film: egy történelmi tabló 1918-tól, Németország I. világháborús vereségétől egészen a II. világháború végéig. Közte ott van minden, amit tudnunk kell: a náci párt létrejötte, fontos és vezető személyiségei, a hatalomátvétel, a háború kitöréséhez vezető területfoglalások, aztán a legnagyobb borzalmak is: holokauszt, eutanázia, műkincsrablás.

Majdnem mindent érintünk egy kicsit, de ami ennél is fontosabb: a már ismert történelmi események egy teljesen új szemüvegen keresztül elevenednek meg, méghozzá Rosenberg szemszögéből. Őszintén szólva először nagyon sérelmeztem, hogy kevés konkrét idézetet kapunk a naplójából, később viszont rá kellett jönnöm, mennyire más ideológiával tekintett ez az ember a világra, aki meg volt győződve a német nép felsőbbrendűségéről, megtisztításának helyességéről, és a régi, germán hiedelemvilág visszaállítását tűzte ki célul.

Robert Kempner
S mindemellett kibontakozik egy más történet is: Robert Kempner története, aki zsidóként hamar üldözötté vált hazájában, de mielőtt elmenekült volna, más zsidóknak segített kiutazni, hatalmas pénzeket zsebelve ezzel. Végül az Egyesült Államokba ment, majd a háború végével ügyészként maga is részt vett a háborús bűnösök nürnbergi perében. Kapunk egy náci, és kapunk egy zsidó oldalt - de csak a puszta tényeket. Nem biztos, hogy Rosenbergre az ördög, Kempnerre az angyal címkét sütjük majd a végén, de a legjobb, hogy van választásunk: a szerzőpáros nem mondja meg, hogyan érezzünk irányukba.

Azt kell, hogy mondjam, egy remekül megírt, a történelemhez hű regény lett a végeredmény, mely részletesen, mégsem unalmasan dolgozza fel a történteket. Nagyon olvasmányos, és sokszor sikerül olyan feszültséget generálnia, hogy az ember nem akarja letenni. (Én például magammal vittem a kádba, de ne aggódjatok, nem áztattam el. :)) Minden fejezet mellé kapunk egy korabeli fotót is, a könyv végén pedig bármikor fellapozhatjuk a Harmadik Birodalom idővonalát, vagy a könyvben megjelenő személyek jegyzékét, ha valahol elvesztettük volna a fonalat a tizedik német nevet olvasva. Külön örömömre szolgált, hogy részletes bibliográfiát kaptunk a felhasznált művekről, ill. két internetcímet, ahol a napló scannelt változatát is megtekinthetjük.

Főként azoknak ajánlom ezt a könyvet, akiket érdekel a II. világháború, vagy kiemelten a nácizmus története, és szívesen elolvasna egy új nézőpontot, mely a frissen előkerült napló információit is feltárja. (Az ugyanis csak 2013-ban került elő.) Hatalmas pozitívum Kempner vonala, hiszen ő a legnagyobb összekötő kapocs a történetben, korábban mégsem ismerhettük az életét, főleg nem ilyen részletesen. Elgondolkodtató, felkavaró, friss és mozgalmas - a levegőben pedig már csak egy kérdés lóg: Te mit tettél volna?

KÖSZÖNÖM A KÖNYVET AZ ATHENAEUM KIADÓNAK!

Alfred Rosenberg naplója az Egyesült Államok Holokauszt Múzeumának tulajdonát képezi. Az 1936-tól készült bejegyzések scannelt és írásos változata (az eredeti német szöveg) elérhető a múzeum honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése