2016. október 9.

Paulo Coelho: A ​kém

"Mindannyian tudjuk, hogy nem a miatt az ostoba vád miatt kell meghalnom, hogy kémkedtem, hanem azért, mert úgy döntöttem, hogy azzá válok, aki álmaimban lenni akartam, és az álmainkért mindig nagy árat kell fizetnünk."

INFORMÁCIÓK
Eredeti cím: A Espiã
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Megjelenés: 2016
Oldalak száma: 192
Nyelv: magyar
Fordító: Nagy Viktória
Kötéstípus: keménytáblás
ISBN: 9789632934679
RENDELD MEG ITT!

FÜLSZÖVEG
Egy ​​megrontott kislányból lett nagyon kemény nő története A kém. Mata Hari képtelen volt elviselni a női rabság láncait, a rá kiosztott alárendelt társadalmi szerepet. Felismerte a kitörés lehetőségeit, kilépett a sorból, és azt mondta: Nem! Olyan életszabályokat alkotott önmaga számára, amelyek mindenkinél erősebbé és szabadabbá tették. Mata Hari illúziómentes világában a vonzalom: valuta, a szex: eszköz, a szerelem: tiltott dolog. Azt hitte, okosabb mindenkinél. És az is volt, amíg betartotta saját törvényeit. Azonban abban az első pillanatban, amikor engedett a mindent elsöprő szerelem csábításának – bukása elkerülhetetlenné vált.

VÉLEMÉNYEM
Első alkalommal olvastam Paulo Coelhotól - bár korábban is rengetegen ajánlották (és legalább ugyanennyien nem ajánlották) a szerző műveit, most nyúlt először egy olyan történelmi témához, amely azonnal megragadta a figyelmemet. Már nem emlékszem pontosan, mikor hallottam először a Mata Hariról szóló kötetről, talán fél év is eltelhetett azóta, az viszont tisztán rémlik, hogy azonnal kívánságlistára került a könyv. Most, hogy elolvastam, bebizonyosodott: jó irányba vitt az első megérzés.

Mata Hari személye sokáig a történelem legnagyobb rejtélyeinek sorában kapott helyet, szabadelvűsége miatt viszont soha nem tartozott a történelem azon női alakjai közé, akiknek széles körben ismert az élete. Ha mégis belefutunk a nevébe, okvetlenül szerepel mellette a kém vagy a kurtizán címke - aztán akasszuk arra a fogasra, amelyikre végül kedvünk tartja. Ahogy az utóbbi évtizedben bebizonyosodott, Mata Hari soha nem árulta el választott hazáját, Franciaországot - azért kellett buknia, mert szabad nőként akart élni egy olyan világban, ahol a nők még szavazati joggal sem rendelkeztek.

Ezzel a bukással indít a könyv, Mata Hari kivégzésével, aztán az általa írt búcsúlevélből ismerjük meg az életét. Félreértés ne essék, nem történelmi dokumentumról van szó, sokkal inkább Coelho írói játékáról, ahogy megpróbálta elképzelni, milyen gondolatok kavarodhatnak egy halálraítélt, ugyanakkor ártatlan nő elméjében élete utolsó óráiban. Amit nem tudunk meg ebből a levélből, azt a regény második felében Mata Hari ügyvédjének egyfajta válaszlevele pótolja ki; így állnak össze a kirakós darabkái.

A kém nem egy életrajzi könyv, és erre maga Coelho is felhívja a figyelmünket. Sokkal inkább tekinthető egyfajta utazásnak, történelmi korrajznak egy olyan társadalomról, ahol a nők nem rendelkezhettek szabad akarattal, és ha mégis megpróbáltak kiemelkedni a tömegből, halállal kellett lakolniuk. Mata Hari számára a testi "örömök" csupán egy eszközt jelentettek a boldoguláshoz, mégsem mondott le soha a szerelemről - többek közt ez a romantikus szemlélet is hozzájárult ahhoz, hogy képtelen legyek elítélni a tetteiért. Kihasználta a szépsége előnyeit, amiért nem hibáztatom - a világ e tekintetben jottányit sem változott az elmúlt száz évben. Mata Hari legalább őszintén vallott róla.


Ami a Mata Hari szájába adott gondolatokon kívül még nagyon tetszett a regényben, az a cselekményt körbeölelő történelmi kontextus megírása volt: közvetve vagy közvetlenül elejtett információk a kor hírességeiről és nagy eseményeiről, az országok közti diplomáciai kapcsolatokról. Ha nem is szóról szóra úgy zajlott a híres kurtizán élete, ahogy Coelho megírta (akiket részletesebben érdekel Mata Hari élete, azoknak ajánlom Hahner tanár úr cikkét a Rubicon honlapján), a háttérről biztosan nem vitathatjuk el a hiteles jelzőt.

Rövid, gyorsan olvasható könyv A kém; nem száraz életút, hanem izgalmas levélregény egy olyan nőről, aki bátran szembeszállt a férfiak által uralt világgal, és nem volt hajlandó más szabályainak alárendelni magát. Érdemes megismerkednünk a Nővel, akinek bátorsága példaértékű, gondolkodásmódja egyedülálló volt - és akinek ezekért az el nem követett bűnökért kellett fizetnie... a történelem végül mégis őt igazolta.

KÖSZÖNÖM A KÖNYVET AZ ATHENAEUM KIADÓNAK!

Gyere el a könyvbemutatóra! (Részletekért kattints ide!)

A képek forrása:
- Az egész alakos, színezett képet Klimbim készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése